Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
0896020908
Работно време
Понеделник - Събота

Ползи от редовното прилагане на масаж – лечение и профилактика

 Почти всеки човек (с малки изключения) обича да му правят масаж, но голяма от част от хората го възприемат по-скоро като глезотия, а не толкова като профилактична или лечебна процедура. Това е така, защото често масажът се изпълнява еднократно, само за удоволствие и без да се търси друг резултат от него. Когато се касае обаче за спорт, тренировки или травми, добре направения масаж е изключително важен и незаменим. Той спомага както за по-доброто и бързо възстановяване след тренировка, така и за справянето с различни ставни и мускулни проблеми, свързани с физически натоварвания или пренапрежение вследствие на заседнал начин на живот.

Как масажа влияе върху отделните органи и системи?

Често се смята, че масажът е просто едно механично размачкване, което отпуска мускулатурата и води до релаксация. Всъщност чрез него могат да се предизвикат различни рефлекторни реакции в почти целия организъм. Затова накратко ще разгледаме въздействието му върху някои от по-важните органи и системи:

  • Въздействие върху лимфната и кръвоносната система

Обикновено масажът се провежда по хода на лимфните съдове към най-близко разположените регионални лимфни възли. Дренирането на лимфата спомага за по-бързото извеждане на отпадните продукти от обмяната на веществата. На тяхно място с кръвта постъпват ценни хранителни вещества, необходими за регенерацията на клетките. Масажът оказва влияние и върху кръвообращението. Чрез подобряване на кръвообращението и доставянето на хранителни вещества до клетките, увредените участъци се възстановят по-бързо, а болката и възпалението намаляват.

vector-Massage-Professional_b9a913481a91c028fa81e454d62eee534

  • Въздействие върху мускулно-скелетната система

Правилно подбраните масажни похвати могат както да повишат възбудимостта и съкратимостта на мускулите, така и да понижат спастичния им тонус, което съответно да спомогне и за тяхната релаксация. Действието на масажа върху опорно-двигателния апарат се обяснява също така с подобреното кръво- и лимфообращение. Отварянето на допълнителни капиляри доставя повече хранителни вещества и кислород, а под действието на вегетативната нервна система се засилват и обменните процеси в тъканите. Всичко това води до подобряване на трофиката (храненето) на мускулите.

Young woman receiving a back massage in a spa center. Female patient is receiving treatment by professional therapist. (Young woman receiving a back massage in a spa center. Female patient is receiving treatment by professional therapist., ASCII, 119

  • Въздействие върху нервната нервна система

Чрез балансиране на възбудно-задръжните процеси в централната нервна система и отделянето на т.нар. „хормони на щастието“ – ендорфини, серотонин и допамин се потиска болката, подобрява се настроението и се създава чувство за приятно усещане. По този начин чрез масажа едновременно се намаляват нивата на стрес и се сваля натрупаното напрежение в определени области. Освен за емоционалното състояние, релаксацията е важен фактор и за намаляване нивата на хормона кортизол, който е един от основните стресови хормони, които пречат на нормалния мускулен растеж.

brain-5

Колко често е желателно да се правят масажи?

Ефектите от масажа са най-силно изразени, ако той се прави системно и целенасочено. Това не означава, че еднократно направения масаж е неефективен, а че ползите от него ще се увеличат и потенцират, ако се практикува по-често. Предимството на редовните процедури е че терапевта, който ги изпълнява е запознат в детайли с конкретните оплаквания на всеки клиент и затова масажът може да се модифицира спрямо индивидуалните цели и нужди на всеки човек.

Трябва ли да е болезнен масажа, за да е ефективен?

Много хора не си правят масажи, защото ги смятат за болезнени. При различни състояния и проблеми, той наистина може да предизвика дискомфорт, но никога не трябва да бъде травмиращ. Болката сама по себе си по време на масаж не означава, че той е по-добър или по-ефективен, защото тя е субективен фактор. Всеки човек има различен праг на болка, а ролята на терапевта е да съумее да работи така, че да не го преминава. В много от случаите при обработването на определени мускули се появява болезненост, но тя трябва да е в границите на поносимост, а след масажа да изчезва. Когато се усеща по-силна болка от търпимата по време на процедурата, пациента е напрегнат, а това води до повишаване тонуса на мускулите, което затруднява обработването им. Затова терапевтът може работи силно и дълбоко, но не трябва да предизвиква рефлекторна защитна реакция на мускулите и стягане.

Обобщено: дълбокия и ефективен масаж, не означава непременно болезнен масаж, а това е свързано по-скоро с техниката и прага на поносимост към болка при всеки човек.

Какво не трябва да правим след масаж?

След масаж е добре да нямаме физически натоварвания, защото меките тъкани (мускули, сухожилия и лигаменти) са с намален тонус и това е предпоставка за евентуален травматизъм. Също така, заради ефекта на релаксация, е по-добре да си отделим поне 30-60 минути за почивка, докато тонуса ни отново се нормализира. През това време е препоръчително да сме в добре затоплено помещение и да приемаме допълнително течности.

Източници:
  • framar.bg

 Почти всеки човек обича да му правят масаж, но голяма от част от хората го възприемат по-скоро като глезотия, а не толкова като профилактична или лечебна процедура. Това е така, защото често масажът се изпълнява еднократно, само за удоволствие и без да се търси друг резултат от него. Когато се касае обаче за спорт, тренировки или травми, добре направения масаж е изключително важен и незаменим.

Той спомага както за по-доброто и бързо възстановяване след тренировка, така и за справянето с различни ставни и мускулни проблеми, свързани с физически натоварвания или пренапрежение вследствие на заседнал начин на живот.

Как масажа влияе върху отделните органи и системи?

Често се смята, че масажът е просто едно механично размачкване, което отпуска мускулатурата и води до релаксация. Всъщност чрез него могат да се предизвикат различни рефлекторни реакции в почти целия организъм. Затова накратко ще разгледаме въздействието му върху някои от по-важните органи и системи:

  • Въздействие върху лимфната  и кръвоносната система

Обикновено масажът се провежда по хода на лимфните съдове към най-близко разположените регионални лимфни възли.

Дренирането на лимфата спомага за по-бързото извеждане на отпадните продукти от обмяната на веществата. На тяхно място с кръвта постъпват ценни хранителни вещества, необходими за регенерацията на клетките. Масажът оказва влияние и върху кръвообращението.

Чрез подобряване на кръвообращението и доставянето на хранителни вещества до клетките, увредените участъци се възстановят по-бързо, а болката и възпалението намаляват.

  • Въздействие върху мускулно-скелетната система

Правилно подбраните масажни похвати могат както да повишат възбудимостта и съкратимостта на мускулите, така и да понижат спастичния им тонус, което съответно да спомогне и за тяхната релаксация.

Действието на масажа върху опорно-двигателния апарат се обяснява също така с подобреното кръво- и лимфообращение. Отварянето на допълнителни капиляри доставя повече хранителни вещества и кислород, а под действието на вегетативната нервна система се засилват и обменните процеси в тъканите. Всичко това води до подобряване на трофиката (храненето) на мускулите.

  • Въздействие върху нервната система

Чрез балансиране на възбудно-задръжните процеси в централната нервна система и отделянето на т.нар. „хормони на щастието“ – ендорфини, серотонин и допамин се потиска болката, подобрява се настроението и се създава чувство за приятно усещане. По този начин чрез масажа едновременно се намаляват нивата на стрес и се сваля натрупаното напрежение в определени области.

Освен за емоционалното състояние, релаксацията е важен фактор и за намаляване нивата на хормона кортизол, който е един от основните стресови хормони, които пречат на нормалния мускулен растеж.

Колко често е желателно да се правят масажи?

Ефектите от масажа са най-силно изразени, ако той се прави системно и целенасочено. Това не означава, че еднократно направения масаж е неефективен, а че ползите от него ще се увеличат и потенцират, ако се практикува по-често.

Предимството на редовните процедури е че терапевта, който ги изпълнява е запознат в детайли с конкретните оплаквания на всеки клиент и затова масажът може да се модифицира спрямо индивидуалните цели и нужди на всеки човек.

Трябва ли да е болезнен масажа, за да е ефективен?

Много хора не си правят масажи, защото ги смятат за болезнени. При различни състояния и проблеми, той наистина може да предизвика дискомфорт, но никога не трябва да бъде травмиращ.

Болката сама по себе си по време на масаж не означава, че той е по-добър или по-ефективен, защото тя е субективен фактор. Всеки човек има различен праг на болка, а ролята на терапевта е да съумее да работи така, че да не го преминава.

В много от случаите при обработването на определени мускули се появява болезненост, но тя трябва да е в границите на поносимост, а след масажа да изчезва. Когато се усеща по-силна болка от търпимата по време на процедурата, пациента е напрегнат, а това води до повишаване тонуса на мускулите, което затруднява обработването им. Затова терапевтът може работи силно и дълбоко, но не трябва да предизвиква рефлекторна защитна реакция на мускулите и стягане.

Обобщено: дълбокия и ефективен масаж, не означава непременно болезнен масаж, а това е свързано по-скоро с техниката и прага на поносимост към болка при всеки човек.

Какво не трябва да правим след масаж?

След масаж е добре да нямаме физически натоварвания, защото меките тъкани (мускули, сухожилия и лигаменти) са с намален тонус и това е предпоставка за евентуален травматизъм. Също така, заради ефекта на релаксация, е по-добре да си отделим поне 30-60 минути за почивка, докато тонуса ни отново се нормализира. През това време е препоръчително да сме в добре затоплено помещение и да приемаме допълнително течности.

Източници:
  • framar.bg

3 comments

  1. Pingback:

  2. лед масаж е добре да нямаме физически натоварвания, защото меките тъкани (мускули, сухожилия и лигаменти) са с намален тонус и това е предпоставка за евентуален травматизъм. Също така, заради ефекта на релаксация, е по-добре да си отделим поне 30-60 минути за почивка, докато тонуса ни отново се нормализира. През това време е препоръчително да сме в добре затоплено помещение и да приемаме допълнително течности.

    Този пасаж го има два пъти.

  3. Къде мога да видя цени? Нужен ми е масаж на врата и раменете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *