Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
+359878884483
Пишете ни
contact@physioarthrobg.com
Работно време
Всеки ден

Криоелектрофореза

Криоелектрофорезата се основава на съчетаването на два лечебни принципа: криотерапията и електрофорезата (йонофорезата).

Криотерапия

Криотерапията представлява лечение, при което се използва твърдото агрегатно състояние на водата – лед, сняг, а в някои случаи и ледено студена вода. Основните ефекти на лечението са болкоуспокояващ (особено при остри възпалителни процеси), отпускане на мускулатурата - спазмолитичен ефект, както и съдосвиващ ефект (вазоконстрикция).

Кои са основните показания за прилагане на терапията?

Местната криотерапия е подходяща като предварителна подготовка на пациенти преди кинезитерапия. Причината е, че след приложението на леда се намалява спастицитетът на мускулите и по-лесно и безболезнено се извършва лечебната гимнастика.

Криотерапията е подходяща при „прясно” образували се хематоми (кръвонасядания). Причината е, че студът оказва съдосвиващ ефект и съответно се редуцира количеството на кръвта, която преминава в извънсъдовото пространство при разкъсване на кръвоносните съдове.

При остри възпаления криотерапията оказва както вазоконстриктивен ефект, имащ отношение към намаляване на възпалението, така и обезболяващ ефект. Обезболяващият ефект е моментен и е свързан с моментна загуба на чувствителност в мястото на приложение на студените апликации.

Други показания са постравматични ставни контрактури (ограничена подвижност), миалгии, изкълчвания, навяхвания, както и проява на спастични парези или парализи.

Електрофореза (йонофореза)

В рехабилитацията и лечението на различни спортни травми и заболявания, може да бъде включена процедурата електрофореза, позната още като йонофореза. Това е комбиниран терапевтичен (неинвазивен) метод за въвеждане на лекарствени вещества, при който чрез електрически ток, през кожата в тялото се вкарват различни субстанции и лекарствени вещества.

Терапевтичния ефект при електрофорезата се постига от едновременното използване на галваничен ток (прав ток) и лекарствено вещество. В спортната медицина се използва най-често за въвеждането на обезболяващи и противовъзпалителни средства.

Показания за използване на терапията

Електрофорезата има широки показания и може да се използва в спортната медицина при множество следтравматични състояния, при болкови синдроми, при възпалителни заболявания, парези и др. В зависимост от заболяването или травмата се подбират лекарствени субстанции, които имат специфично действие и могат да подпомогнат лечебния процес.