Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
+359878884483
Пишете ни
contact@physioarthrobg.com
Работно време
Всеки ден

Терапия с интерферентен ток (ИФТ)

При много от спортните травми и заболявания се използва електролечение със средночестотни токове, познато като терапия с интерферентен ток (ИФТ). Този метод на лечение има широко приложение поради добрата поносимост и проникване, възможността за работа с по-високи интензитети и силния терапевтичен ефект.

Какво по-точно представлява лечението с интерферентни токове?

Този вид ток се нарича така, защото се получава на принципа на т.нар. „интерференция на вълните“. По-достъпно казано, от два средночестотни тока се получава трети, който действа в дълбочина в тъканите и именно този ток оказва терапевтичен ефект.

Усещанията при въздействие с интерферентен ток са дълбоки вибрации променящи се според честотата и усещане като мравучкане/боцкане ("иглички") в резултат на тока.

Какви са ползите за организма от това лечение?

Интерферентният ток има болкоуспокояващо, антиспастично и симпатиколитично въздействие. Предизвиква подобряване на тъканния метаболизъм и периферното кръвообращение, както и отделянето на биологично активни вещества, създаващи противовъзпалителен, противооточен и аналгетичен ефект.

Терапията въздейства на нервно-мускулния апарат, като подобрява функционалното му състояние. Спомага за ускоряването на зарастването на костите – остеогенезата и калусообразуването и за регенарацията на периферните нерви. Подобрява състоянието при мускулна хипотрофия, атония, ставни контрактури и още много други физически проблеми.

При какви заболявания е подходящ да се използва?

  • постравматични състояния – навяхвания, контузии, луксации, фрактури)
  • артрози и дегенеративни заболявания на ставите – коксартроза, гонартроза
  • дискова херния, плексити, радикулити, неврити, невралгии
  • при мускулни болки и спазми

    Забележка:

-  Големината на тока при процедурата зависи от поносимостта на пациента. По-голямата сила на тока обикновено има по-добро терапевтично действие, но в никакъв случай пациентът не трябва да изпитва болка.

-  При интерферентния ток има възможност за използване на вакуумни електроди, при които се съчетава действието на ел.ток и механичното действие от създадения вакуум. При тази методика е силно изразена хиперемията и има дълбоко масажно действие върху мускулатурата. Подходяща е при контрактури и хипотрофия на големи мускули и мускулни групи.

-  Поради променливият характер на интерферентните токове те могат да се прилагат и при наличие на метални тела (остиосинтези) в костите..