Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
+359878884483
Пишете ни
contact@physioarthrobg.com
Работно време
Всеки ден

Електростимулация (EMS)

При електростимулацията се използва слаб електрически ток, който предизвиква съкращаването на даден мускул или на група мускули.

Как въздейства електростимулацията?

Принципа е много прост и се основава на процесите, които нормално протичат в човешкото тяло - когато човек реши да свие даден мускул, мозъкът му изпраща сигнал под формата на електрически ток до нервите, инервиращи съответния мускул, а той реагира със съкращаване на мускулните влакна. При електростимулацията, възбуждането възниква директно върху двигателния нерв, с помощта на напълно контролирани електрически импулси, за да се гарантира ефективност, безопасност и комфорт при употреба. В действителност, мускулите не могат "да направят" разлика между доброволно свиване (предизвикано от мозъка) и електрически индуциранoто свиване.

Чрез поставянето на електроди на различни места върху кожата, физиотерапевта може да въздейства на конкретни мускулни влакна. Силата на тока може да се контролира, с което се постига по-силно или по-леко съкращаване на мускулите. Времетраенето на процедурата е различно и се определя спрямо физическото състояние на пациента и степента на увреждане.

Важно е да се отбележи, че наред със свиването на мускула, се увеличава и притока на кръв към областта, а това значително подпомага лечението. Значителното повишаване на притока на кръв, намалява болките в мускулите. Намалява се също мускулното напрежение чрез релаксиращ ефект върху мускулните влакна. Увеличава се производството на ендорфини и енкефалини (естествени субстанции с аналгетични свойства), което редуцира болката.

Електростимулация – приложение

Метода се използва за лечение и контрол на редица състояния, като:

  • при различни двигателни нарушения
  • за контрол и облекчаване на болката (с което се избягват страничните ефекти на аналгетиците)
  • за подпомагане възстановяването след хирургични интервенции
  • при спортисти - за възстановяване след тренировка