Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
+359878884483
Пишете ни
contact@physioarthrobg.com
Работно време
Всеки ден

Вакуумтерапия и интервак

Вакуумтерапията, комбинирана със стимулация с интерферентен ток, се извършва посредством вакуум електроди, които могат да бъдат свързани с аспирационна помпа. Създава се отрицателно налягане и третираните тъкани се кръвоснабдяват активно (хиперемия), а това усилва ефекта от терапията. Тази терапия е полезна за лечение на всички форми на съдови заболявания, засягащи долните крайници:

  • атеросклероза на долните крайници
  • болест на Бюргер и болест на Рейно
  • всички форми на венозна и/или лимфна недостатъчност, като отоци на краката, лимфедем, флеболимфедем и др.

 

Начин на прилагане и физиологично въздействие върху организма

При прилагането на вакуумтерапията върху телесната повърхност, меките тъкани се въвличат във вендузата, като по този начин се създава вертикално налягане. Движейки вендузата по кожата, се създава хоризонтално налягане. По този начин върху организма действат два компонента – вертикални и хоризонтални сили. Именно тези две налягания позволяват да се въздейства върху тъканите в дълбочина (по-дълбоките слоеве на мускулите, сухожилията и др. тъкани), които при другите типове масаж не са достъпни. При това значително се усилва микроциркулацията на течности – кръв, лимфа (интерстициална течност). Стимулират се нервните окончания, капиляри и магистрални кръвоносни съдове.

Предвид мощното въздействие, се включва и допълнителна капилярна мрежа, която до този момент не е била активна. Това е един от механизмите на вакуумтерапията, който дава осезаем терапевтичен ефект. Това дава основание за приложение на вакуумтерапията при различни заболявания. Много важен е и принципът на постепенно увеличаване силата на вакума (с 10 – 30 %) при всеки следващ сеанс с цел да не се получат адаптационни процеси в организма. Важно е да се запомни, че най-оптималният ефект на вакуумтерапията се наблюдава след завършване на лечебния курс.