Посетете ни
гр. София
Обадете ни се:
+359878884483
Пишете ни
contact@physioarthrobg.com
Работно време
Всеки ден

ТЕНС – Транскутанна електрическа нервна стимулация

Електрическата стимулация на нервите действа като блокира предаването на болковите импулси до главния мозък и стимулира организма да произвежда естествени болкоуспокояващи вещества - ендорфини. На този принцип се основава т. нар. транскутанна електрическа нервна стимулация - ТЕНС. Това е метод на електроаналгезия и постига облекчаване на болката с помощта на електрически ток.

Термина "транскутанна" означава "през кожата". За електростимулацията на нервите се използват специални електро импулси, които устройството изпраща към определени части от тялото, с цел блокиране на болковите сигнали.

Индикации за транскутанна електрическа нервна стимулация - ТЕНС

Методът се прилага за облекчаване на остра и хронична болка от различно естество:

  •   миофасциална и неврогенна болка
  •   скелетно-мускулна и ставна болка (ревматоиден артрит,остеоартрит, бурсит, тендовагинит)
  •   посттравматична болка, след оперативно лечение
  •   главоболие, мигрена, диабетна невропатия и др.

TENS обезболява по два начина:

 o Потискане на болковите сигнали (Теория за порталния контрол)

По нервни влакна с малък диаметър сигналите за болка се насочват към централната нервна система /ЦНС/, където става в

ъзприемането им като болка. Електрическите импулси, създавани от TENS апарата се предават по сетивни нервни влакна с по-голям диаметър. Изследванията, базирани на Теорията за порталния контрол (Gate-control Theory), се основават на

факта, че болката може да бъде променена от неболеви сетивни сигнали. Бързите импулси, излъчвани от TENS апарата са точно такива - неболеви, не носещи болка импулси. Те изместват бавните болкови импулси от тялото и така „затварят“ вратата за тях, като по този начин се редуцира предаването на сигналите за болка към централната нервна система. Елементарен пример за това е приятното и обезболяващо усещане при разтриване на кожата в областта на натъртено или ударено място.

o Освобождаване на ендорфини

При определена честота TENS кара двигателните нерви да произвеждат слаби повтарящи се мускулни съкращения . Това стимулира организма да изработва болкоуспокояващи вещества, произведени естествено в тялото т.е. собствени опиоидни пептиди, наречени ендорфини. Те действат като невротрансмитери и потискат усещането за болка, като повишават прага на поносимост към болката. С клинични проучвания е потвърдено, че след 40- 45 минути от включването на апарата, нивата на ендорфини в кръвта се увеличават с 80%. В резултат на това пациентът се чувства по-добре, увеличава се мускулната релаксация и устойчивостта на болка. Ефектът от освободените ендорфини продължава няколко часа, дори и апаратът вече
да е изключен. Освен този ефект се наблюдава и повишаване на артериалния приток на кръв в стимулираната зона, което е с положителен ефект при елиминирането на повишаващи болката (ноцицептивни) вещества и възстановяването на нормалното физиологично състояние на пациента.